Gå direkt till sidans textinnehåll
Förstora texten Förminska texten

Startsida / Pressmeddelanden och tal / Pressmeddelanden / Avtalet om säkerheter verkställs enligt plan

Avtalet om säkerheter verkställs enligt plan

27.04.2012  |  Pressmeddelande 98/2012

Det politiska arrangemang om säkerheter som Finlands och Greklands finansministrar förhandlat fram och avtalen om säkerheter mellan Finland och de grekiska bankerna verkställs enligt plan.

I enlighet med avtalen finns på Finlands konto för säkerheter nu den andel av säkerheten som motsvarar betalningarna av ESFS:s lån till Grekland, det vill säga 311 miljoner euro av hela säkerheten på 925 miljoner i Greklands andra låneprogram. Säkerheten placeras på avtalat sätt i skuldebrev som emitterats av de fem staterna med det bästa kreditbetyget inom euroområdet.

Säkerheten ökar i takt med att ESFS gör utbetalningar till Grekland från låneprogrammet.

Nya beslut om begäran av dokument

Finansministeriet inledde i mitten av mars förhandlingar med de grekiska avtalsparterna om avtalshandlingarnas offentlighet. I förhandlingarna har nu nåtts enighet om att handlingarna görs offentliga till den del det är möjligt utan att äventyra säkerheterna. De parter som har begärt att få handlingarna delges ett detaljerat beslut om handlingarnas offentlighet. Det nya beslutet ersätter tidigare beslut. Dokumenten lämnas direkt till de personer som har begärt dem.

Finansministeriet lägger ut ifrågavarande beslutsunderlag med utförliga motiveringar på sin webbplats.  
(Kreikan ja Suomen välisen vakuussopimuksen asiakirjapyyntöjä koskevan päätöksen korjaaminen, på finska).

Finansministeriet har också låtit översätta de engelska originaldokumenten till finska. Ministeriet överlämnar översättningen till riksdagen där ledamöterna kan ta del av den. Översättningarna till svenska blir klara senare.

Mer information:
förvaltnings- och utvecklingsdirektör Päivi Nerg, tfn 0295 5 30063
lagstiftningsrådet Tytti Noras, tfn 0295 5 30343

Språkversionerna

Utskriftsversion

Skicka länk
X
 

Med skicka vm.fi-länk -funktionen kan du bokmärka ditt viktigaste vm.fi-innehåll i webbläsaren, eller dela ut innehåll till dina nätverk inom de vanligaste samfundstjänsterna. Dessa tjänster är i allmänhet avgiftsfria men de kräver registrering.

Information om nättjänsten

Finansministeriet PB 28 00023 STATSRÅDET Tel. 0295 16001 E-mail: valtiovarainministerio@vm.fi