Siirry suoraan sivun tekstisisältöön
Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä

Tarkennettu haku  |  A-Ö-hakemisto  |  Ohje

Etusivu / Talousnäkymät ja -politiikka / Talousnäkymät

Talousnäkymät

Valtiovarainministeriö seuraa, ennustaa ja arvioi talouskehitystä Suomessa ja muualla, erityisesti EU-maissa. Ministeriö julkaisee talouskehitystä analysoivia katsauksia ja ennusteita sekä ministeriön ja hallituksen että kansainvälisen yhteistyön tarpeisiin. Katsauksista löytyy tietoa mm. kansainvälisestä taloudesta, ulkomaankaupasta, tuotannosta, työvoimasta, kustannuksista ja hinnoista sekä julkisesta taloudesta.

Ennusteiden laadinnan keskeisenä tehtävänä on tuottaa aineistoa talouspolitiikan valmistelua, erityisesti vuotuisen talousarvion ja keskipitkän ajan kehysbudjetin laatimista varten.

Ennusteet

Valtiovarainministeriön kansantalousosasto julkistaa ennusteen neljä kertaa vuodessa: kevään ja syksyn ennusteet taloudellisissa katsauksissa ja talven ja kesän suhdannekatsauksissa.

Taloudellinen katsaus on suhdannekatsausta laajempi ja yksityiskohtaisempi analyysi kansantalouden tilasta ja näkymistä. Kevään katsaus on taustana hallituksen kehyspäätöksille, ja syksyn katsaus on myös valtion talousarvioesityksen liitteenä. Taloudelliset katsaukset käännetään englanniksi ja syksyn julkaisu myös ruotsiksi.

Suhdannekatsauksissa käsitellään kaksi kertaa vuodessa talouden kulloistakin tilaa ja lähiajan näkymiä sekä seurataan ennusteiden toteutumista. Suhdannekatsaus julkaistaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

 

Sivu tulostettavassa muodossa

Tietoa näistä sivuista

Valtiovarainministeriö PL 28 00023 VALTIONEUVOSTO puhelin 0295 16001 valtiovarainministerio@vm.fi