Siirry suoraan sivun tekstisisältöön
Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä

Tarkennettu haku  |  A-Ö-hakemisto  |  Ohje

Etusivu / Julkaisut ja asiakirjat / Muut asiakirjat / Kansallinen palveluväylä - konsepti, tavoitteet ja ratkaisumalli

Kansallinen palveluväylä - konsepti, tavoitteet ja ratkaisumalli

Kansallinen palveluväylä on tiedonvälityskonsepti, jossa eri toimintaympäristöjen palveluiden tarvitsema tieto on saatavilla avoimien rajapintojen yli kaikille tietoa tarvitseville palveluille. Kukin palveluväylään liitetty järjestelmä hallitsee omia tietojaan sekä vastaa siitä, että muiden tarvitsemat tiedot ovat saatavissa välitysalustan kautta ottaen huomioon tietojen käyttöön liittyvät mahdolliset rajoitukset.

Palveluväylä ei ole yksittäinen tuote tai tekninen ratkaisu. Palveluväylä on yhteentoimivuuteen liittyvän problematiikan kattava konsepti, jonka ympärille yhteentoimivuutta lisäävä kehittämistoiminta voidaan organisoida. Kansallisen palveluväylän tarkoituksena on mahdollistaa nykyistä paremmin asiakaspalveluiden ja palveluprosessien kehittäminen palveluissa tarvittavan tiedonvaihdon ja yleispalvelut mahdollistavan ratkaisukokonaisuuden avulla.

Oheisessa muistiossa kuvataan yleisellä tasolla kansallisen palveluväylän konsepti, kansalliselle palveluväylälle asetetut tavoitteet sekä väylän arkkitehtuurin suunnittelun pohjaksi valittu ratkaisumalli. Lisäksi kuvataan lyhyesti kansallisen palveluväylän arkkitehtuuria suunnitteleva hanke sekä karkeasti kansallisen palveluväylän arkkitehtuurin suunnittelua seuraavan palveluväylän toteuttamistyön päävaiheet.

Taustaa: Kansallisen palveluväylän arkkitehtuurin suunnittelua varten valtiovarainministeriö on asettanut hankkeen (VM008:00/2013 toimikausi 7.2. – 31.12.2013), jonka tehtävänä on suunnitella ja kuvata kokonaisarkkitehtuurimenetelmän mukaisesti kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuuri (= loogisen tason ratkaisumalli) ja sitä tarkentavat ratkaisun kuvaukset.

Kieliversiot

Sivu tulostettavassa muodossa

Dokumentin tiedot

Tyyppi:
Muu asiakirja

Otsikko:
Kansallinen palveluväylä - konsepti, tavoitteet ja ratkaisumalli

Päivämäärä:
16.05.2013

Aihe:
Hankkeet, ICT

Tekijäorganisaatio:
Valtiovarainministeriö

Osasto:
JulkICT-toiminto

Pdf-tiedostot

Pdf-muodossa olevien tiedostojen lukemiseen tarvittavan Adobe Acrobat Reader -ohjelman voi ladata ilmaiseksi Adoben sivuilta.

Tietoa näistä sivuista

Valtiovarainministeriö PL 28 00023 VALTIONEUVOSTO puhelin 0295 16001 valtiovarainministerio@vm.fi