Siirry suoraan sivun tekstisisältöön
Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä

Tarkennettu haku  |  A-Ö-hakemisto  |  Ohje

Etusivu / Tiedotteet, puheet ja uutiskirjeet / Kolumnit / Talouden syöksykierre yllätti kaikki

Ylijohtaja Jukka Pekkarinen|28.08.2009 0:00:00

Talouden syöksykierre yllätti kaikki

Taloudellista kehitystä ammatikseen seuraavat ja ennustavat asiantuntijat ovat vähän nolossa tilanteessa. Esimerkiksi me VM:ssä olimme laatineet vuoden takaiseen budjettiriiheen arvion, jonka mukaan kansantalous kasvaisi tänä vuonna kaksi prosenttia. Tämänviikkoiseen riiheen jouduimme sitten toimittamaan viestin, jonka mukaan BKT kasvun sijasta supistuukin tänä vuonna ainakin kuusi prosenttia. Emme siis olleet osanneet ennakoida lainkaan talouden syöksykierteen jyrkkyyttä. Laiha lohtu on, että emme erehtyneet yksin. Useimmat muut ennustelaitokset taisivat osua harhaan vielä meitä enemmän. Kriisi yllätti sanalla sanoen kaikki, myös päätöksentekijät ja yleisön.

Ennustelaitosten tämänkertainen ennustevirhe on samaa suuruusluokkaa kuin 1990-luvun laman alussa. Poikkeuksellisen jyrkän pudotuksen ennusmerkit pysyivät silloinkin piilossa. Viime vuosikymmenen lamakierteen laukaisseet tekijät tulivat kuitenkin pala palalta ymmärrettäväksi jälkikäteen. Kriisin kulkua on nytkin ruodittava tarkkaan. Jälkiviisaus on näissä asioissa hyödyllistä, koska se auttaa osaltaan tunnistamaan aiemmat virheet.

Ymmärryksemme tämänkertaisesta syöksykierteestä on jo nyt vähän parempi kuin vuosi sitten. Ilmeiseksi on käynyt esimerkiksi se, että talouskriisimme on luonteeltaan nyt aika tavalla erilainen kuin moneen kertaan läpipuhuttu 1990-luvun lama.

1990-luvun lamassamme oli pitkälle kysymys kansallisesta pankkikriisistä. Sen kummemmin markkinatoimijat kuin talouspolitiikan päätöksentekijätkään eivät ymmärtäneet riittävästi vapautettujen rahoitusmarkkinoiden pelisääntöjä. Kun kansainvälinen laskusuhdanne ja meidän kannaltamme poikkeuksellisen merkittävä Neuvostoliiton kaupan romahdus käänsivät ylikuumentuneen ja ilmapiiriltään jo muutenkin levottoman talouden alamäkeen, korkeat korot, pankkien luottotappiot ja konkurssit lamauttivat nopeasti kotimaisen kysynnän. Itse lama oli tämän jälkeen paljolti kotimaista perua.

Tämänkertainen kriisi taas on meille ulkoa tuotu. Suomalaiset pankit olivat kriisin alla – ja ovat edelleen – hyvässä kunnossa. Korot ovat alhaalla, ja finanssipolitiikassamme olemme välttäneet suuret virheet. Mutta vuosi sitten syksyllä kärjistyi äkisti kansainvälinen finanssikriisi. Se muistuttaa taustaltaan paljon omaa pankkikriisiämme.

Tämänkertaisen finanssikriisin uusi piirre on sen läpikotaisin globaali luonne. Tämän seurauksia laajamittaisuutta päätöksentekijät, asiantuntijat ja yleisö eivät pystyneet ennakoimaan.

Ensimmäiseksi yllätykseksi paljastui viime syksynä se, kuinka nopeasti finanssikriisi eteni maapallonlaajuiseksi likviditeettikadoksi. Rahoitusmarkkinat uhkasivat pysähtyä täysin. Onneksi keskuspankit reagoivat tähän tilanteeseen nopeasti avaten kaikki ulottuvillaan olevat likviditeettihanat. Tämä esti kertakaikkisen romahduksen.

Me olimme Suomessa viime syksyyn saakka sitä mieltä, että finanssikriisi koskettaa tällä kertaa meitä vain välillisesti. Tässä olimmekin oikeassa. Mutta meillä ei ollut tuossa vaiheessa aavistustakaan siitä, kuinka nopeina ja suurina nuo välilliset vaikutukset olivat juuri vyörymässä päällemme.

Toinen, viime syksyn likviditeettikatoa välittömästi seurannut yllätys oli maailmankaupan romahtaminen. Tämän aiheuttama isku kohdistui raskaimpana juuri Suomen kaltaisiin, teollisuusvaltaisiin ja ulkomaankaupasta riippuvaisiin maihin. Seurauksena oli tuotannon laskukierre, jonka pysähtymisestä on meidän tapauksessamme vasta ensimmäisiä, orastavia merkkejä.

Finanssikriisi seurauksineen on kipeä osoitus siitä, kuinka yllätyksellisiä ja voimakkaita erilaisten häiriöiden seuraukset saattavat globaalissa, monimutkaisten riippuvuussuhteiden leimaamassa ympäristössä olla. Tämän uuden ympäristön pelisäännöissä on meille kaikille paljon oppimista.    

Vain kulloinkin aktiivista kolumnia voi kommentoida.

 

 

Kolumnikuva

Näytä kirjoitukset

Näytä kirjoituksen julkaisuajan mukaan

 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • Järjestä kommentit

  Järjestä kommentit aikajärjestykseen.

  Kolumni vaihtuu kuukausittain. Kirjoittajina vuorottelevat VM:n osastopäälliköt.

  Tietoa näistä sivuista

  Valtiovarainministeriö PL 28 00023 VALTIONEUVOSTO puhelin 0295 16001 valtiovarainministerio@vm.fi